2 dl hvitvin
2 hele kanelstenger
10 hele nellikspiker
½ ts malt muskatblomme
½ ts revet muskatnøtt
1 ts revet ingefær
½ ts kardemomme
½ ts safran
80 g honning
Bland alle ingrediensene i en kjele og varm opp til kokepunktet. Legg lokk på kjelen og la blandingen trekke et døgn.
Sil blandingen og tilsett 8 dl hvitvin.
Kan serveres neste dag; serveres varm eller kald.
Samme prosedyre og krydderblanding kan brukes på rødvin. Drikken heter da hipocras. En annen beslektet drikk er lutendrank, hvor man dropper safranen og har i mindre av de andre krydderne.
Claret
Det var ikke uvanlig at man søtet vinen noe før man drakk den, og det finnes flere oppskrifter fra middelalderen hvor vin ble varmet med sukker og krydder og brukt som lekkert drikke. For de som kunne tenke seg å prøve dette, kan man bruke følgende oppskrift som et utgangspunkt: